sidhuvud_mobil

Självsvängning?

Det finns så många intryck att skriva om gällande vår helg på Rättviks marknad och innan vi slutar blogga om den måste vi bara få dela med oss av en mycket udda anekdot. Precis när vi lämnade Rättvik bakom oss på riksväg 70 på lördagskvällen och gasade upp Åke i ansenliga 80 km/h började plötsligt något dåna alldeles fruktansvärt mycket, och det var helt klart bilen som lät! Vi kände inte alls igen ljudet och jag tittade oroligt i bakspegeln för att kolla om de bakomvarande bilarna på något vis skulle ge oss tecken på att typ trappen fortfarande var nedfälld. Svängde av vid första bästa möjlighet och kollade trapp, däck, avgasrör och... eller ja det var väl allt vi kom på att undersöka och allt verkade OK. Kastade oss modigt ut i trafiken igen och runt 70-80 km/h kom ljudet tillbaka. Det kom helt klart uppifrån och den enda logiska förklaringen vi kunde komma på var någon slags resonans i vindavvisaren. Finns det möjligen en anledning till att vindavvisare som regel är vita och inte svartfolierade? Åke hade stått i gassande solsken hela dagen och vi letade febrilt i huvudet efter vakentimmar under fysiklektionerna. Kan värme, kyla och Siljansvindar möjligen framkalla resonans? Väl hemma återstod att googla på fenomenet. "Resonans, även kallat självsvängning eller egensvängning, uppkommer när ett oscillerande eller vibrerande system driver ett annat system till att oscillera med en större amplitud vid en specifik frekvens, resonansfrekvensen"... alltså vill man uppleva känslan av att fatta NOLL kan man läsa hela texten på wikipedia, det är faktiskt ganska kul! Samma sak hände vid söndagens hemfärd och resonans är fortfarande vår enda hållbara teori.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Cilla & Camilla » Inredning, design, mat & välmående:  ”Mexiko låter också varmt och skönt, klart vi kommer. Ska bara klura ut hur vi få..”

  • Karin Jondelius » Inredning, design, mat & välmående:  ”Hade ju varit kul när ni är på min hemmaplan. Men, själv är jag i Mexiko. Kan ni..”

  • Robert J » Ettårsdag = rabatt:  ”Grattis på födelsedagen!”

  • Patrik Sjöberg » Ettårsdag = rabatt:  ”Hahaha!!!, hoppas flera fattar den sista kommentaren om ”internetaffär”!! ”

  • Den goda vännen » ...48, 49, 50!:  ”Var sååå mysigt att ha er här och hoppas det var den första men inte sista Kram..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln